Soacra cu trei nurori

  Câți dintre voi își mai amintesc conținutul poveștii ”Soacra cu trei nurori” de Ion Creangă?...
Ei bine, ieri întâmplător am recitit această poveste după mulți ani. Trebuie să menționez că uitasem 99% conținutul textului. Recitindu-l mi-am dat seama că eu nu aș citi asemenea povești unui copilaș de 7-8 ani. :)
 Nu zic că pentru ei nu ar fi interesant, ba din contra - poate prea interesant. Fiind mic copil nu mai ajungi să analizezi aprofundat care a fost scopul personajelor ce au procedat incorect. Tot ce contează pentru ei este să se amuze și să îi impresioneze..
 Caracterul poveștii este unul violent, iar din conținutul textului nu pot extrage nici o morală utilă. Îl apreciez pe Ion Creangă, dar printre ale sale opere putem găsi multe alte fragmente sau chiar texte integrale mult mai corespunzătoare, interesante și eficiente judecății unui copil.
  Printre altele, aceasta nu-i singura poveste care citind-o mă îngrozesc, dar despre astea vorbim altă dată!.. Have a nice day! :* :)

4 comments:

 1. SUNT SURPRINSA CA DOAMNA (DOMNISOARA) A RAMAS ORIPILATA DUPA LECTURAREA POVESTII ,,SOACRA CU TREI NURORI" DE ION CREANGA.
  COPILUL NU TREBUIE CRESCUT INTR-UN ,,TURN DE FILDES", PENTRU CA INSASI VIATA NE OFERA ,,O MORALA UTILA".
  ACEASTA POVESTE POATE FI FOLOSITA SI LA SERBARILE SCOLARE / CONCURSURI, DAR SI LA ORELE DE EDUCATIE CIVICA.
  CEEA CE ESTE INSA MAI GRAV ESTE FAPTUL CA ,,NU STAPANIM" LIMBA ROMANA: ORTOGRAFIE, ORTOEPIE, PUNCTUATIE.
  EXEMPLE:,,cati dintre noi isi mai aminteste..."; corect ,,cati dintre noi isi mai amintesc..." ;
  ,,lor nu le-ar fi interesant..."; corect ,,pentru ei nu ar fi interesant...";
  ,,nu vad nici o morala..."; corect ,,nu se desprinde nicio morala...";
  ,,nu-i singura poveste care citind-o ma ingrozesc..."; corect ,,nu-i singura poveste care, citind-o, ma ingrozeste" / ,,nu-i singura poveste, de care, citind-o, ma ingrozesc" / ,,nu-i singura poveste, pe care, daca o citesc, ma ingrozesc"...ETC.
  AVETI GRIJA SA NU MAI SCRIETI VIRGULA (,) INTRE SUBIECT SI PREDICAT.
  MAI SUNT SI ALTE GRESELI IN TEXT, DAR LE LAS SI ALTORA ,,PLACEREA" SA LE DEPISTEZE.
  NU AS FI SCRIS ACEST COMENTARIU DACA NU AS FI CONSTATAT CA, LA SFARSITUL TEXTULUI DUMNEAVOASTRA, ATI FOLOSIT O EXPRESIE IN LIMBA ENGLEZA. DECI, NOI NU STAPANIM LIMBA MATERNA, DAR ,,NE DAM IN STAMBA", ARATAND ...CE?
  CU RESPECT, ...

  ReplyDelete
 2. Vă mulțumesc foarte mult pentru că m-ați corectat. Într-adevăr încă mai fac greșeli, spre rușinea mea. Sunt o simplă elevă din Republica Moldova. Aici fiecare se descurcă cum poate în privința limbei române, dar nu ar trebui să folosesc acest lucru drept scuză din moment ce studiez limba română de 8 ani.

  Cât despre conținutul acestui articol, pot să spun că e strict părerea mea subiectivă.

  ReplyDelete
 3. Asa, domnisoara, corecteaza! Vezi insa ca nu ai corectat toate greselile. Ma bucur ca esti receptiva, dispusa la dialog si fara ranchiuna. Asa sunt oamenii inteligenti.
  Deschide ,,Mai aproape de Ion Creanga" - ,,Soacra cu trei nurori" si vei vedea ca nu mai este o poveste ,,violenta", ci una cu ,,talc", in care domina simtul proprietatii si orgoliul, metehne pe care le gasim in viata de toate zilele. Povestea lui Creanga ne indeamna sa NU FACEM ASA. Daca ar fi numai exemple pozitive, am crede ca viata e roz, ca toti oamenii sunt buni, ca exista numai armonie si intelegere. Din antiteza ,,bine - rau", ,,frumos - urat" etc. se desprinde morala. Si, ... la varsta copilariei, sinceri sa fim, nu prea aprofundezi.
  SI ACUM: substantivele de genul feminin fac GENITIVUL si DATIVUL articulat astfel: mama (sg.) - mame (pl.) - mamei (G-D); limba (sg.) - limbi (pl.) - limbii (G-D); vulpe (sg.) - vulpi (pl.) - vulpii (G-D) etc.
  Deci, GENITIVUL si DATIVUL art. al subst. feminine se formeaza de la pluralul nearticulat caruia i se adauga un ,,i". Ex.: ,,in privinta limbii romane..." etc.
  SA MA SCUZI CA M-AM ADRESAT LA PERSOANA A II-A SINGULAR. SI LA ACEASTA PERSOANA EXISTA PRONUME PERSONAL DE POLITETE: ,,DUMNEATA".
  CU RESPECT, ...
  OBS.1: Cauta si corecteaza-ti si celelalte greseli de ortografie si de punctuatie.
  OBS.2: Eu nu am diacriticele. De aceea, unele cuvinte se pot citi si altfel.


  ReplyDelete
 4. AM UITAT SA-TI SCRIU: NOAPTEA (2:51), OAMENII DORM, NU STAU LA CALCULATOR. MAI ALES CEI TINERI SI IN CRESTERE. ZIUA, TRAIM, SCRIEM, GANDIM, VEDEM LUMEA IN CULORILE EI ETC. NOAPTEA, TOATE PISICILE SUNT NEGRE.
  ACELASI ANONIM

  ReplyDelete