... pentru că e SOARE  Întotdeauna am luptat cu negativismul din jur, dar mai ales cu negativismul din mine. Negativismul e o boală gravă, contagioasă, dar tratabilă, din fericire.
   M-am săturat să citesc/urmăresc știri sau să ascult opinii despre problemele cu care se confruntă societatea noastră: orașul și țara noastră murdară; agramații de pe odnoklassniki (și facebook); primaru-i di jină; orașul nostru gri; oameni needucați; oameni egoiști; oameni răi; sistemul de învățământ aiurit; prețuri mari - salarii mici; oameni săraci ce pretind că nu duc lipsă de nimic; oameni bogați ce pretind că-s săraci și muuuuuuuulte alte prostii.
   Sunt decepționată să văd pagini pe facebook unde se promovează postările despre care vorbeam mai sus, sau și mai rău - să văd că acestea au succes, și mulți dintre voi dați și share la ele. Nu mă refer la cele ai căror administratori au simțul umorului dezvoltat în direcția corectă și știu să facă haz de necaz (chiar admir, oarecum). Mă refer la #că*aturi gen „Chisinaul terminat”.

Ce încerc, de fapt, să spun este că avem surse suficiente pentru a fi informați de probleme, mai puține, însă, despre cum să le rezolvăm. Admir oamenii care pun accent mai mult pe a promova lucrurile frumoase, decât pe a arăta cu degetul spre noroi, de aceea vă îndemn să lăicuiți mai multe pagini ca ASTA, ASTA, ASTA și desigur (preferata mea) -ASTA. Sau, dacă ești dornic de a face mai mult, stinge calculatorul și pornește cu mintea deschisă la o plimbare în căutarea soluțiilor pentru probleme, iar când le găseși - împarte-le cu noi și hai să acționăm, ...pentru că e SOARE.


_______________________________
Notă: Da, e ora 12:25a.m., și totuși e SOARE.

7 comments:

 1. frumoase gînduri

  ReplyDelete
 2. Nu e nevoie de SOARE, e suficient și lumina Lunii pentru a începe ceva frumos, ceva ce merită. Avem sute de posibilități ce nu le utilizăm, avem idei, avem surse (nu financiare), dar deasemenea avem frica de eșec, ce nu ne permite să înaintăm.:(
  Și știu că trăim în cea mai săracă țară din Europa, dar și aceasta nu e un obstacol, ci o motivație de a fi primii ce v-or ridica țara la un nou nivel.

  Suntem stelele nopții, dar oare v-om putea lumina ca SOARELE?...

  ReplyDelete
 3. Băi dacă serios e frumos spus.
  Totuşi nu putem evita în truna problemele "fundamentale" ale ţării noastre(vorbesc despre conducerea statului nostru, de aici încep toate problemele enumerate de tine). Eu tot sunt săturat să aud atîta despre furturi, agramaţi, murdărie sau fraze de genul: "Mai repede să plec din ţara asta" etc.
  În fine, eu tot mă strădui să evit temele astea cînd vorbesc cu cineva, mai ales cu cineva din străinătate. Dar de ce trebuie să evităm vorbitul despre statul nostru, dar nu trebuie să vorbim despre cît e de frumos şi corect e el.
  Chiar nu vaţi săturat de porcii de la guvernare, care, gîndind logic, ne caracterizează pe noi, poporul. Şi aici le dau dreptate paginilor care "arată cu degetul spre noroi", pentru că tot "noroiul" ăsta încurcă dezvoltării noastre, distruge vise, speranţe, sărăceşte ţara, ne manipulează etc. , ei prostestează aşa cum pot.
  Nu aţi vrea să avem studii, servicii bune şi salarii şi pensii decente şi la noi în ţară? Ştiu că aţi vrea...
  Atunci nu ar trebui să plecăm departe de casă pentru a învăţa sau pentru a trăi şi lucra în condiţii mai decente...
  Cum am mai spus: "Schimbarea e în mîinele noastre", şi pînă cînd nu ne vom strînge şi nu vom încerca să schimbăm ceva noi, tinerii, nu va încerca şi nu i se va primi nimănui.
  Da, şi sunt deacord, trebuie să stingem calculatoarele şi să ieşim afară cu mai mulţi timeri, să căutăm soluţionarea problemelor, ar fi mai efectiv aşa decît pe internet.
  Trebuie să luptăm noi, tinerii, pentru că noi avem de trăit aici...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ideea nu era să ignorăm problemele! Nu, nu, nu! Ideea este că mai bine am săpa mai puțin în noroi și imediat ce constatăm că avem o problemă - să luptăm cu ea. Studii, servicii, salarii și pensii decente nu cred că o să avem dând like și share unei pagini care ”arată cu degetul spre noroi”. :)
   Cât despre „Schimbarea e în mâinile noastre și până când nu ne vom strânge și nu vom încerca să schimbăm ceva noi, tinerii, nu va încerca nimeni” ai PERFECTĂ dreptate!

   Delete
  2. Păi trebuie să o face acum, cînd cît de cît mai putem.
   Trebuie să ne strîngem şi să încercăm să schimbăm ceva pînă cînd porcii de care am vorbit nu vor lua controlul asupra tinerilor care au rămas "necontrolaţi".

   Delete
  3. "tinerii necontrolați"
   Hmm, sună a lozincă revoluționară mai mult, decît un îndemn spre voluntariat.
   De parcă acești "porci" de la guvernare, cum i-ai numit, ne încurcă ceva să facem. Noi înșinei ne creăm obstacolele.
   Nu cred, că Filat sau Plahotniuc te încurcă ca împreună cu prietenii să faceți un act de caritate sau altceva. Totul începe de la tine.

   Sper că toate cuvinte voastre nu v-or rămînea vorbe goale.
   Pomul după roade se cunoaşte, iar omul - după fapte.

   Delete
  4. Sper și cred că băiatul/fata s-a referit prin ”tineri necontrolați” la tinerii nonconformiști, cei cărora nu le convine situația în care ne aflăm și au de gând să facă ceva în acest sens (nu neapărat protest).

   Exact. Totul începe de la noi. Și eu sper că toate cuvintele noastre nu vor rămâne vorbe goale. :)

   Delete