Eutanasia - Pro sau Contra?

Notă: Reportajul reprezintă realizarea unei sarcini în cadrul proiectului UpGreat, Journalism.   Nu știu cât de comun pentru urechea voastră sună cuvântul eutanasie, dar tind să cred că acest articol e menit să vă informeze.

     
     Ce e eutanasia? Probabil ați mai auzit și înainte și sunteți familiarizați cu sensul cuvântului eutanasie, dar mai puțin cu însuși termenul. Ei bine, numim eutanasie acțiunea prin care se suprimă, în mod nedureros viața unui om sau a unui animal, a cărui suferință este greu de suportat și însoțește o moarte iminentă și inevitabilă. Cu alte cuvinte, eutanasia este renunțarea la lupta pentru viață, când afli că o să o pierzi mai curând decât te așteptai și în condiții suferinde. 
    Răspândirea. Conform unor surse, eutanasia își are originea în statul Ohio, SUA, datând din 1906. Mai târziu a fost preluată și de germani (în timpul celui de-al doilea Război Mondial). În 2001 Olanda a legalizat eutanasia, fiind urmată în 2002 de Belgia. Ulterior, până în prezent eutanasia s-a răspândit în toată lumea și continuă să se răspândească. 
    Pro sau Contra? Deși popularitatea eutanasiei e în continuă creștere, în urma unui mini-sondaj realizat de mine și echipa mea din UpGreat, Jurnalism (formată, de această dată din Ababii Elina și Ruban Doina), am constatat că o bună parte din cei intervievați sunt contra eutanasiei. 
Să vedem care au fost răspunsurile lor la întrebarea: „Dacă ai fi bolnav de o boală incurabilă și cineva ți-ar da posibilitatea de a alege între: să te injecteze cu ceva să mori, ca să eviți durerea care o să urmeze sau să lupți până la sfârșit, chiar dacă șansele de recuperare îs minime, ce ai alege?”


Vezi AICI și AICI, articolele colegelor mele.


No comments:

Post a Comment