Pentru absolvenții treptei gimnazialeSunt elevă la Turism, CNC al ASEM. Tocmai am finisat primul an de studii aici, iar din toamna acestui an, cu mândrie sau regret nu voi mai putea spune că ”Suntem bobocei”. Ei, nu-i asta important. GÂNDăceii GÂNDăcei rămân. :)))

 În luna iunie a anului trecut am scris în fiecare zi câte un articol (Vezi în Arhiva Blogului ”iunie 2014”, sau dă-i search ”o pagină din jurnal”).  

 Bun. Acum poate vă întrebați de ce aș scrie pentru absolvenții treptei gimnaziale? Ei bine, nu îmi pot permite să uit cât de zăpăcită eram eu și colegii mei când, pe lângă presiunea primită de la examenele gimnaziale și balul de absolvire, profesorii și cunoscuții ne mai tachinau cu întrebarea „Unde mergi mai departe?”. 

 Probabil febra examenelor nu te mai afectează atât de mult, întrucât în momentul în care citești acest articol examenele sunt scrise deja, iar o parte din rezultate (poate chiar toate) le-ai aflat. Nu a mai rămas mult până-n luna iulie, când aplicațiile pentru colegii/școli profesionale vor fi deschise. Există și opțiunea să rămâi în liceul în care înveți, sau în cazul absolvenților din gimnaziu - să alegi un liceu. Mi se pare cea mai simplă și neinspirată opțiune să alegi liceul, decât dacă vorbim despre un liceu într-adevăr bun.  Iar dacă te orientezi spre a alege un colegiu, ți-aș sugera să nu îl alegi pentru că ți-e frică că nu vei susține BAC-urile, și dacă chiar acesta îți este motivul - alege o școală profesională.  Nu pot spune cum este să înveți într-un liceu sau într-o școală profesională, dar pot spune cu certitudine că dacă aș fi din nou absolventă a clasei a IX-a aș face exact aceeași alegere - Turism la CNC al ASEM. (vezi AICI articolul De ce nu-mi pare rău că am ales colegiul). 

  Aș putea vorbi muuult despre avantaje și dezavantaje, despre probabilitatea de a intra la buget/contract, despre specialități, despre liceu chiar, dar nu știu în ce măsură ar interesa pe cineva. Unicul lucru care îl pot recomanda absolut oricărui absolvent este să aleagă un domeniu (sau chiar liceul) unde știe că se va descurca și îi va plăcea. Nu alege să înveți medicină doar pentru că sună prestigios, dacă știi că până-n clasa 9-a cu greu învățai 3 cuvinte la Biologie. Nu alege să fii contabil, doar pentru că ai ”sviaziuri” în domeniu sau pentru că e bine-plătit undeva, când știi că nu ți-au plăcut niciodată cifrele. GÂNDește-te bine la ceea ce poți face și-ți place. 
   Nu știu în ce măsură aș putea să te ajut, dar dacă crezi că ai o întrebare la care îți pot răspunde, sau dacă simți nevoia să-ți descarci gândurile și emoțiile cuiva, nu ezita să lași în comentarii întrebarea sau să mă contactezi pe pagina mea de facebook AICI  și a blogului AICI.

3 comments:

 1. Ai uitat să spui că doar la colegiu ai oferta să te înveți pe deplin a plăti mită, o abilitate utilă în Moldova.

  ReplyDelete
  Replies
  1. În primul rând: nu știu dacă abilitățile se învață sau dacă te naști cu ele. Mai cercetez.

   În al doilea rând: Ohhh, please... ”Abilitatea” despre care vorbești se învață ”doar la colegiu”, zici? se învață peste TOT, în TOATE instituțiile de învățământ și nu numai.

   În primul an de studii iată n-am învățat încă această ”abilitate” și nimeni nu mi-a pus bețe-n roate să am media peste 9, how about that?

   Delete
  2. În nici un caz nu spun că ești impus să plătești la colegiu. Trîntoru va plăti peste tot, dar știu FOARTE bine că corupția în colegii e zeci de ori mai mare ca în licee.

   Iar abilitatea de a plăti e necesară în țara noastră. Nu spun că nu e posibil, dar fără bani pentru mulți nu ești om.

   P.S.
   De fapt, prin primul mesaj am dorit să trag atenția lenoșilor, ce sunt prea mulți printre noi, că dacă nu sunteți gata să învățați, să fiți gata să plătiți la colegiu.
   Și cer iertare dacă nu am fost înțeles corect.

   Delete