Recenzii: Flash-uri din sens opus; Amintiri din viitor.


   Marian Godină și Andreea Russo sunt cei 2 scriitori care mi-au reamintit că și cărțile românești pot trezi interes mare. Nici Flash-uri din sens opus, și nici Amintiri din Viitor nu au niciun an de la publicare și deja se bucură de un succes remarcabil.


 ”Flash-uri din sens opus” de Marian Godină


1. Cum a ajuns în mâna mea?

În jurul zilei de 8 martie, întoarsă acasă din România, sora mea - Marcela - a adus această carte publicată cu nicio lună înainte.

Nu a fost dragoste la prima vedere.

Dat fiind faptul că cartea nu-mi aparținea, am răsfoit-o un pic, suficient cât să-mi fac o primă impresie și am returnat-o. Inițial am crezut că o să fie o carte plină de negativism, mai ales că pe copertă se afla un polițist (fără intenții de ofensare). Nu mai auzisem de Marian Godină și pagina sa de facebook.


2. Despre conținutul cărții:

La câteva luni ”după prima cunoștință am ieșit și la o întâlnire”.
Am încercat să citesc primul capitol, și odată cu el a început nebunia care a durat cu mici pauze 4 sau 5 ore, timp în care am și terminat-o. Am râs până la lacrimi, și nu glumesc. E o carte pur și simplu genială.

Cartea reprezintă așezarea pe hârtie a celor mai remarcabile imagini receptate de ochii și urechile de polițist ale autorului.

Acum, după mai mult de o lună de când am terminat-o, încă-mi amintesc zâmbind despre cum a susținut Marian BAC-ul, despre aventurile sale de dragoste, despre taximetristul din vina căruia s-a răsturnat camionul cu harbuji (pepeni) și despre șoferul glumeț (băut) ajuns la ambulanță.

Acum, când văd un polițist pe stradă involuntar îl asociez cu Marian Godină și-mi zic în sine: ”Poate-i de treabă!”.

3.  Ce m-a învățat?

..cum nu toate femeile-s materialiste și nu toți bărbații bădărani, nici polițiștii nu-s toți mitocani.

4. Aș da-o mai departe? 

O recomand celor ”ocupați” care n-au timp de citit.

*****

  ”Amintiri din viitor” de Andreea Russo


1. Cum a ajuns în mâna mea?

Urmăresc pagina Bestseller. Particip la toate concursurile lor ”Câștigă o carte”. Nu câștig niciodată. Într-o zi de iunie, văzând că în concurs se pune la bătaie cartea ”Amintiri din viitor”, despre care nu mai auzisem dar mă intrigase mult titlul și coperta, mi-am zis că pentru că Share-ul niciodată nu e norocos pentru mine, o să mi-o cumpăr. 

Exact. Mi-am cumpărat o carte pentru că mi-a plăcut coperta și titlul. Așa fac de multe ori. Evident, înainte să apăs butonul ”Confirmă” am mai citit câteva recenzii și am văzut trailerul cărții, dar în momentul când am luat-o de la poștă nu știam nimic din ceea ce urma să citesc.

2. Despre conținutul cărții:

Mir e un băiat care ”își amintește” în fiecare zi de viitorul său. Știe când își va întâlni profesorul, știe când îi va muri dădaca, știe cum va începe și cum va sfârși fiecare discuție din viitor, știe când o va întâlni pe EA, știe când va muri EL. În fiecare zi se luptă cu blestemul vieții sale pe care unii îl numesc ”dar”.

3. Ce m-a învățat?

E o carte interesantă, m-am bucurat de fiecare minut în care am ținut-o în mână, aștept  cu nerăbdare volumul 2, dar o să fiu sinceră: nu m-a învățat nimic până acum. .. e o utopie. 

4. Aș da-o mai departe?

Am dat-o mai departe, fără voia mea mamei care a citit-o dintr-o răsuflare, iar acum urmează să o dau vecinei/prietenii mele care auzind titlul și văzând coperta, a fost vrăjită la fel ca mine.

Mi-a plăcut că la final de carte îți sunt recomandate alte 1000 cărți de citit într-o viață. No comments:

Post a Comment